Vakantiehuis in Umbrië op de heuvel

Eerste wijntjes bij het vakantiehuis

Vakantiehuis in Umbrië op de heuvel

Ons vakantiehuis in Umbrië, Villa Montegabbione, hebben we in 2019 gekocht. Het huis is een boerderij uit 1910 met op de begane grond grote ruimtes waar vroeger de stallen waren en een echte wijnmakers cantina. Op de eerste verdieping bevindt zich het woongedeelte. De stallen worden nu gerenoveerd en omgetoverd in een luxe appartement.

Opruimen en schoonmaken
Opruimen en schoonmaken

Vakanthuis in Umbrië geen “ik vertrek” bouwval


Een prachtig huis, dat zeker geen “ik vertrek” bouwval is. Het heeft muren, een goed dak, maar voor de rest was de aankleding nogal retro. De keuken bestond uit een vintage op hout gestookt fornuis en een krakkemikkig kasten setje met aanrecht en is onderdeel van de grote woonkamer. Er hingen zelfs nog haken voor het drogen van het vlees in het plafond. Gelukkig was de badkamer nog redelijk modern te noemen. Deze had een bad en douche maar had een uitstraling uit de jaren 90. En met een typisch klein Italiaans douchehokje.

Wat is dat toch met die Italiaanse douchecabines, waarom zijn ze altijd zo klein? Ik begrijp nog dat de douche naar onze maatstaven te laag zit, maar een Italiaanse nonna zou toch ook haar “culo” willen keren zonder continu blauwe plekken op te lopen?

Avontuur bij de notaris


Na de onderhandelingen moest eerst al het papierwerk in orde worden gemaakt. Twee maanden later was alles voorbereid en gingen we op weg naar de notaris. Normaal is hij gevestigd in Perugia maar hij heeft ook een extra kantoor in Tavernelle, dichtbij Montegabbione. We hadden een groot statig kantoor verwacht. Dat bleek niet zo te zijn, verre van dat. De notaris zat verstopt in een onopvallend straatje.

We werden geparkeerd in de wachtkamer en mochten plaatsnemen op een paar versleten bureaustoelen. Een half dode plant stond in de hoek en de muur werd ontsierd door afbladderende verf. Naar goed Italiaans gebruik arriveerde de notaris zelf drie kwartier later. Het werd druk in zijn kleine kantoortje, onze makelaar, de verkoopmakelaar, de eigenaar van het huis, de notaris zelf, een vertaalster (verplicht), een getuige en wij met z’n tweeën. Het hele spektakel kon beginnen.

sleutels vakantiehuis Umbrie

En dat werd het. Het is gebruikelijk dat de notaris het hele contract hardop voorleest en de vertaalster de Engelse versie. Voordat ze daarmee begonnen moesten ze nog het een en ander in het document zetten en keken we toe. De notaris hanteerde het 2-vinger typsysteem dus dat duurde weer even. Uiteindelijk 2 uur later, wat nog snel was, hoorden we van onze makelaar, konden we de berg sleutels in ontvangst nemen. Nu was alles officieel!

Achtergebleven schatten in het vakantiehuis in Umbrië.

Nu we de eigenaar waren van het door ons zo gewenste vakantiehuis in Umbrië, konden we meteen aan de slag. De eerste actie was opruimen inclusief een grote schoonmaak.

Alhoewel we hadden afgesproken met de makelaar dat het huis leeg zou worden opgeleverd, op enkele bruikbare meubels na, was dat niet het geval. Alles was zoals we het de eerste keer hadden aangetroffen. Uit andere ervaringsverhalen hadden we al geleerd dat dit in Italië geen verrassing is. Daarom vergaven we het de 85- jarige verkoper, een vriendelijke man. We zagen hem namelijk ook niet meer zelf met meubels sjouwen. En rotzooi afvoeren is in Italië niet goedkoop. Dat zal ook wel een reden zijn geweest.

achtergelaten schat
Een van de achtergelaten schatten

Maar het leverde ons uiteindelijk wel een paar mooie schatten op. Zoals prachtige wijnkaraffen en een mooie oude ladenkast. Deze heb ik meteen in de krijtverf gezet.

Spinnenwebben en Ajax met limoen


Het huis had 10 jaar leeggestaan. Dus schoonmaakhandschoenen en stofzuiger aan en gaan. De spinnenwebben uit het spookhuis op de kermis waren er niets bij. Maar dat was nog niet het ergste. Wat denk je van dode insecten, kattenpoep van zwerfkatten en ladingen stof. Op een gegeven moment ben ik bijna kotsend buiten gaan staan omdat het allemaal even te veel werd. Als ik nu de Ajax met limoen geur ruik, die ik toen heb gebruikt, komt alles weer terug.

Een voordeel van dit verhaal. Je hebt heel snel heel veel eer van je werk. Onder de stoflagen kwam toch een bewoonbaar huis tevoorschijn . De badkamer bleek voor tijdelijk gebruik mee te vallen en de boiler werkte uiteindelijk nog.

kamperen in je eigen vakantiehuis in Umbrie
Kamperen in je eigen huis

We hadden ontdekt dat de Ikea zelfs in Montegabbione meubels bezorgd. Daarom hebben we de meest relevante zin in het Italiaans ooit geleerd. “La prima casa al destra, dopo il cimitero”, het eerste huis rechts na het kerkhof. Het adres van ons vakantiehuis in Umbrië werd namelijk toen nog niet door de oppermachtige Google en allerlei navigatiesystemen herkend.

Vervolgens konden we zo starten met het bewonen van ons huis in Umbrië. Dit allemaal dankzij onze Zweedse vrienden, de Ajax met limoen en de werkende boiler!

Eerste wijntjes
Eerste wijntjes bij het huis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *